Çikolatalı Kek (Kinoadan, GF)

IMG_0379Facebook’ta paylastığım bu tarifi bir arkadaşım oğlunun doğum gününde yapmış ve herkes bayılmış. Hemen tarifini istemişler :) Ben de talep üzerine sizler için Türkçe’ye çeviriyorum. Bu kekin özelliği ‘Quinoa’ yani kinoa’dan yapılmış olması. Protein değeri yüksek, gluten free.

Lütfen en alttaki notları okuduktan sonra tarifi yapmaya başlayın.

MALZEMELER:

12 Kişilik

Kek:

  • 2 cup pişmiş, soğutulmuş kinoa
  • 1/3 cup süt
  • 4 büyük yumurta
  • 1 tsp vanilya özü (sıvı)
  • 3/4 cup erimiş, soğumuş tuzsuz tereyağ
  • 1.5 cup şeker
  • 1 cup şekersiz kakao
  • 1.5 tsp kabartma tozu
  • 1/2 tsp karbonat
  • 1/2 tsp tuz

Krema:

  • 2 cup + 1/4 cup krema
  • 1 cup + 1/4 cup çikolata damlaları

Yapılışı:

  1. Kek için fırnınızı önceden 350F/175-180C ısıtın. 8 inch/20 cm çapındakı iki yuvarlak kek kalıbını yağlayıp parşömen kağıdı ile kaplayın.
  2. Süt, yumurta ve vanilyayı karıştırın. Pişmiş kinoa ve terayağı ekleyin. Pürüzsüz olana kadar karıştırın.
  3. Büyük bir kapta, şeker, kakao, kabartma tozu, karbonat ve tuzu karıştırın. Diğer karışımı da katarak iyice karışmasını sağlayın.
  4. Hazırladığınız iki kalıba eşit miktarda paylaştırın ve fırının orta katında 28-30 dakika ya da ortasına bıçak batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin.
  5. Kekleri fırından çıkarınca 10 dakika kadar soğumaya bırakın. Sonra altına yapışmış olan parşömen kağıtlarını çıkarın.
  6. Kreması için, kremayı ocakta ısıtın ve çikolataların üzerine dökün. 5 dakika bekledikten sonra  pürüzsüz ve parlak olana kadar karıştırın. Üzerini plastikle sarıp buzdolabında 2-3 saat soğumaya bırakın. Tamamiyle soğuduktan sonra elektrikli mikser ile karıştırarak yumuşak ipekimsi hale getirin.
  7. Bir kat keki servis tabağınıza koyup kremanın yarısı ile kaplayın. İkinci kat keki üzerine koyup kalan kremayı üzerine sürün. İsterseniz kekin yanlarını tamamen krema ile kaplayabilirsiniz ya da katların görünmesi için sade bırakabilirsiniz.
  8. Keki 2 saat buzdolabında beklettikten sonra servise sunabilirsiniz.

Afiyet Olsun!

NOTLAR:

  • Kinoayı pişirmeden önce bol soğuk suda yıkayın.
  • 1/2 cup kinoayı 1 cup suda pilav pişirir gibi bir taşım kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyorsunuz. Eğer yumuşamamışsa biraz daha sıcak su ilave ederek pişirmeye devam edin. Pişen kinoadan tarif için 2 cup ölçün.
  • Tarifteki ‘cup’ silme su bardağına eş değer.
  • Tarifteki ‘tsp’ silme tatlı kaşığına eş değer.

Credit: Mel’s Kitchen Cafe

Advertisements