Sebzeli Kiş ( + Glutensiz versiyonu)

Günümüzde Fransız mutfağının klasiklerinden olsa da aslında Alman kökenlidir. Zamanında Almanların yönetiminde olan Lothringen, daha sonra Fransızların yönetiminde Lorraine adını aldı. Kiş ‘quiche‘ Almanca ‘Kuchen’den gelme, kek demektir. Quiche Lorraine, en basit ve ilk kiş tarifi olup yumurta, krema ve fume pastırmadan yapılır.

Bu kısa tarihçeden sonra isterseniz benim kiş tarihçeme gelelim. :) Amerikada yaşadığım sürece birçok dünya tadlarıyla tanıştım. Tabii sadece benim damak tadıma uygun olanları yedim ve evde pisirdim. Bunlar içinde Meksikalıların ‘ enchilada’, Japonların ‘sushi’, Amerikalıların (Teksas) ‘chili’ vs. var. Hepsi de (kiş dahil) zor görünse de aslında yemesini seven için çok kolay.

Bugün kiş tarifimi sizlerle paylaşıyorum. Diğerlerini de paylaşacağım merak etmeyin. Özellikle hindi kıymasından yaptığım chili tarifini. Son birkaç aydır  Perşembe günleri ‘chili’ günlerimiz oldu. Bir bakmışım her Perşembe hindi ‘chili’ yapıyorum. Soğuk aylarda bol acılı güzel oluyor. Aslında kıymadan da çok güzel olur ama benim burada güzel dana/koyun kıyması bulmam zor olduğu için hindi kıymasından yapıyorum.

Evet gelelim kiş tarifime. Resimde gördüğünüz gibi ben kare borcamdWP_000724a yaptım ama aslında yuvarlak fırın kabında yapılır. Lütfen tarifin altındaki notları da okuyun.

yemek kaşığı = yk
tatlı kaşığı = tk

İÇİNDEKİLER;

Hamur için ;
2 cup (bardak) un
½ tk tuz
8 yk tereyağ, küçük doğranmış
1 yk elma sirkesi
1 yumurta
4-6 yk soğuk su

İç malzemesi;
– 1/4 kırmızı dolmalık biber, küp doğranmış
– 1/4 sarı dolmalık biber, küp doğranmış
– 1/4 yeşil dolmalık biber, küp doğranmış
– 1 orta boy soğan, küp doğranmış
– 1-2 kabak, küp doğranmış
– zeytinyağ, tuz, karabiber
– 4 yumurta
– 1/2 cup krema, yoksa krema kıvamında sulandırılmış yoğurt
– peynir (keçi, beyaz, kaşar hangisi varsa)

Yapılışı:
1- Soğan ve biberleri tuz ve yağ ile pişirin. Soğanlar seffaflaşınca kabağı ekleyin. Hepsi pişince karabiber ekleyip soğumaya bırakın.
2- Sebzeler pişerken su haricindeki hamur içeriklerini bir kapta birleştirip karıştırın ve azar azar su dökerek hamur haline getirin.
3- 22 cm turta kabına el yardımı ile ya da merdane ile açtığınız hamuru yerleştirin. Yan kısımlarının yeterince yüksek olmasını sağlayın.
4- Hamurun ortası ve yanlarında çatalla delikler açın. Üzerine yağlı kağıt koyun ve ağırlık yapması için nohut yada başka çeşit fasulye ile tabanını doldurun.
5- Önceden ısıtılmış 400 Fahrenheit yani Türkiyedeki fırınlarda yaklaşık 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Kağıt ve nohutları alın, gerekirse 5 dakika daha pişirin (Ortası tam pişmemişse).
6- Pişmiş sebze karışımını pişmiş hamurun içine yerleştirin, üzerini arzu edilen peynirlerle kaplayın.
7- Krema ve yumurtaları ayrı bir kapta karıştırıp peynirin üzerine dökün. Yumurta-krema karışımının bütün sebze ve peynirleri kapladığından emin olun. Gerekirse çatalla sebzelerin arasına girmesini sağlayın.
8- Fırında 30-40 dakika ya da ortası pişene kadar pişirin.

Not;
– Glutensiz hamur için:
2 cup (bardak) kahverengi pirinç unu veya
2 yk mısır/buğday nişastası (genetiği değiştirilmemiş) ve pirinç unu = 2 bardak karışım

– Eğer yumurta karışımı yeterli gelmezse biraz daha krema ekleyebilirsiniz.
– Pişmeden önce kişin uzerine çörekotu serpebilir ya da içine taze/kurutulmus kekik, biberiye gibi otlar ekleyebilirsiniz.
– Kiş kuru gorunuyorsa (piştikten sonra) üzerine zeytinyağ sürebilirsiniz.
– İçi için istediginiz sebzeleri, önceden pişmiş olmak kaydıyla, kullanabilirsiniz. Örn; mantar, taze soğan (çiğ olabilir), tavuk, brokoli…
– Hamurun ağzına kadar sebze ve peynirle doldururken yumurta-krema karışımı için yer bırakmayı unutmayın.

Eğer Amerika’daki maceralarımı biraz merak ediyorsanız ‘Photography’ (tıklayın) bölümüme bakarak biraz fikir sahibi olabilirsiniz. Yaptığım yolculuklardan ve gittiğim cafe/restoranlardan oluşan resim albümüm.

 

Advertisements