Biberiyeli Zeytinli Ekmek (Glutensiz, Mayasız)

Ekmek sevenler için fırından gelen taze ekmek kokusunun yerini hiçbirşey tutamaz. İnsanın içi coşku ile dolar, sabısızlanır, hemen pişse de şöyle üzerine bol tereyağ sürerek yesem der.

Maalesef son (10) yıllarda (bence buğdayın genetiğinin değişmesi ile ilgili olarak) çölyak hastalığı ya da gluten hassasiyeti başladı ve ekmek yemenin zevki biraz azaldı, suçluluk hissetmeye bile başlar olduk. Ama üzülmeyin işte size evde rahatlıkla yapabileceğiniz, çok kolay, lezzetli, hem de biberiyeli ve zeytinli ekmek tarifim. Dışarıdan özel glutensiz un karışımları almanıza da gerek yok.

Malzemeler:

1 bardak badem unu (bademleri robotta un haline gelene kadar çekin)

7 yemek kaşığı zeytinyağı

3 büyük yumurta

1 yemek kaşığı bal veya agave (veya akçaağaç şurubu )

1/4 bardak mısır nişastası (veya tapioka nişastası)

1/2 tatlı kaşığı tuz (veya Himalaya, pembe tuz)

1/2 tatlı kaşığı karbonat (aliminyum içermeyen)

1/8 bardak zeytin, çekirdeği çıkarılıp doğranmış

1/2 yemek kaşığı taze biberiye, ince doğranmış

Hazırlanışı:

* Fırını 175C ısıtın, 21.5 x 14 cm’lik (ya da yaklaşık bu ölçülerde ekmek kabı) fırın kabını yağlayın ya da içine yağlı kağıt yerleştirin.

*Sıvı ve katı malzemeleri iki ayrı kapta iyice karıştırıp sonra birleştirin.

*Malzemeyi fırın kabınıza döküp fırında 45-55 dakika ya da ortasına bıçak/kürdan soktuğunuzda temiz çıkana kadar pişirin.

*Fırından çıkınca kabında soğumaya bırakın.

Afiyet Olsun!

 

Not: Ben yurtdışında yaşadığım için burada kullandığım ürünlerle ve kap ölçüleriyle bu tarifi yaptım. Ancak sizlere kolaylık olsun diye orada bulunan, kullanabileceğiniz malzemeler ve ölçü olarak kullanabileceğiniz bardak, kaşık vs ile tarifimi yazdım. Malzemelerin yanında parantez içinde benim kullandıklarımı yazdım. Tarifin İngilizcesi için tıklayınız Rosemary-Olive Bread

 

Advertisements